Politika kolačića

Objavljeno: 19.08.2019.
Primenjuje se od: 19.08.2019.

UVOD

Klub LEGION radi boljeg korisničkog iskustva na internet lokaciji www.legion.xsupport.eu, na Vaš računar snima male tekstualne datoteke - kolačiće. Ovakvu praksu koristi velika većina internet sajtova. Da bismo "kolačiće" mogli koristiti u skladu sa Direktivama EU 2002/58/EZ i 95/46/EZ, Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti ("Sl. glasnik RS", br. 87/2018) i GDPR uredbom, treba nam Vaša dozvola. Ukoliko koristite našu veb lokaciju, smatramo da se slažete s korišćenjem kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledati naše stranice, ali određene mogućnosti će Vam biti ograničene.

ŠTA JE KOLAČIĆ (cookie)?

Kolačić je informacija (alfanumerička datoteka) snimljena na Vaš računar od strane veb sajta koji posetite. Kolačići obično snimaju Vaša podešavanja, podešavanja za veb sajt, kao što su željeni jezik ili adresa. Kasnije, kada opet otvorite isti veb sajt internet pregledač šalje nazad kolačiće koji pripadaju tom sajtu. Ovo omogućuje sajtu da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Kolačići mogu snimati širok opseg informacija uključujući lične informacije (kao što je Vaše ime ili e-mail adresa). Ipak, ova informacija može biti snimljena jedino ako Vi to omogućite - veb sajtovi ne mogu dobiti pristup informacijama za koje im Vi niste dali odobrenje i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računaru ili mobilnom uređaju. U podešavanjima internet pregledača možete sami birati hoćete li zahteve za snimanje kolačića odobriti ili odbiti ili automatski obrisati snimljene kolačiće prilikom zatvaranja internet pregledača i slično.

KAKO PRIHVATITI/ONEMOGUĆITI KOLAČIĆE?

Klikom na Prihvatam dopuštate snimanje kolačića na Vaš računar ili mobilni uređaj. Ako ne želite prihvatiti snimanje kolačića, podešavanja možete kontrolisati i konfigurisati u podešavanjima vašeg veb pregledača (Google Chrome, Mozilla Firefox, Safari itd.). Ako onemogućite kolačiće, možda nećete moći koristiti neke od funkcionalnosti Kluba LEGION.

ZAŠTO UPOTREBLJAVAMO KOLAČIĆE?

Kolačići obavljaju različite funkcije, uključujući snimanje Vaših podešavanja kako bi Vam pokazali relevantan sadržaj i poboljšali opšte korisničko iskustvo.

Kolačiće upotrebljavamo:
 • Kao podršku za naše mere sigurnosti i otkrivanje prevara
 • Za upravljanje podešavanjima i poboljšanje određenih funkcija na našoj veb lokaciji. To može obuhvatati prikupljanje podataka o datumu i vremenu Vaše posete, istoriju pregledavanja i željenim opcijama jezika.
 • Kako bismo Vam prikazali relevantne oglase jer nam kolačići pomažu prilikom merenja efikasnosti oglasa.
 • Da bismo analizirali način pristupanja našem veb sajtu, kako se veb sajt koristi i njegove performanse. Te informacije upotrebljavamo za održavanje, upravljanje i neprekidno poboljšavanje naših usluga.

 • KOJE VRSTE KOLAČIĆA POSTOJE?

  Kolačići prema trajanju

  a) Stalni kolačići
  Stalni ili snimljeni kolačići ostaju na računaru po zatvaranju internet pregledača. Pomoću njih veb-strane snimaju podatke, kao što su naziv za prijavu i lozinka, tako da se ne morate prijavljivati prilikom svake posete određenoj strani. Stalni kolačići ostaće na računaru ili mobilnom uređaju danima, mesecima, čak i godinama.

  b) Privremeni kolačići
  Privremeni kolačići ili kolačići sesije uklanjaju se s računara po zatvaranju internet pregledača. Pomoću njih veb-strane snimaju privremene podatke.

  Kolačići prema izvoru

  a) Kolačići prve strane
  Kolačići prve strane dolaze s veb-strane koju gledate, a mogu biti stalni ili privremeni. Pomoću tih kolačića veb-strane mogu snimiti podatke koje će ponovo koristiti prilikom sledeće posete toj veb-strani.

  b) Kolačići treće strane
  Kolačići treće strane potiču od drugih, partnerskih veb-strana (kao što su iskačuće ili druge reklame) koja vidite. Pomoću tih kolačića, treće strane mogu prikupljati podatke o korisnicima različitih veb-strana i upotrebljavati ih u marketinške i analitičke svrhe.

  KOJE KOLAČIĆE KORISTI Klub LEGION?

  a) Obavezni kolačići
  Obavezni su za funkcionisanje interne lokacije i ne mogu se isključiti u našim sistemima. Uobičajeno se postavljaju kao odgovor na Vaše radnje koje uključuju zahtev za uslugama, kao što je postavljanje prednosti u odnosu na kolačiće, prijava ili ispunjavanje obrazaca. Svoj pregledač možete postaviti da blokira te kolačiće ili pošalje upozorenje o njima, ali u tom slučaju neki delovi sajta neće raditi. Ti kolačići ne snimaju nikakve informacije koje bi vas mogle identifikovati.

  b) Funkcionalni kolačići
  Omogućuju internet sajtu da pruži poboljšanu funkcionalnost i personalizaciju. Možemo ih postaviti mi ili pružaoci usluga trećih strana čije su usluge dodate na naš sajt. Ako ne omogućite te kolačiće, neke od tih funkcija možda neće pravilno funkcionirati.

  c) Performansni/marketinški kolačići
  Omogućuju nam beleženje posete i izvora prometa kako bismo mogli meriti i poboljšati efikasnost našeg internet sajta. Pomažu nam da saznamo koje su veb-strane najviše i najmanje popularne i videti kako se posetioci kreću po sajtu. Sve informacije koje ti kolačići prikupljaju akumuliraju se i ostaju anonimne. Ako ne omogućite te kolačiće, nećemo znati kada ste posetili naš sajt i nećemo moći pratiti njegovu efikasnost. Ne snimaju direktno lična podešavanja, ali se temelje na jedinstvenoj identifikaciji Vašeg pregledača i internet uređaja. Ako ne omogućite te kolačiće, susretaćete se s manje ciljanim oglašavanjem.

  DRUŠTVENE MREŽE I MERENJE POSEĆENOSTI

  Korisnici se mogu prijaviti i registrovati preko vlastitih korisničkih naloga sa društvenih mreža, kao što su: Facebook, Twitter, Google +, LinkedIn. Korišćenjem tih opcija, pristajete na korišćenje kolačića s njihove strane. Takođe, deljenje članaka na društvenim mrežama korisniku postavlja kolačiće.
  Isto tako, Klub LEGION koristi servis za merenje posećenosti - Google Analytics. Korišćenjem internet lokacije, pristajete na korišćenje kolačića s njihove strane. Ako želite onemogućiti da vam navedeni servis snima kolačiće, možete ga zabraniti na linku:


  DODATNE INFORMACIJE OKO ISKLJUČIVANJA KOLAČIĆA

  Trenutno postoji nekoliko veb sajtova za isključivanje snimanja kolačića za različite servise. Više informacija možete pronaći na sledećim linkovima:


  KONTAKT

  Za dodatne informacije ili za ostvarivanje Vaših prava obratite nam se putem kontakt obrasca na kontakt stranici ili putem e-pošte office@xsupport.eu